John D. Parker professzor kutatásaival olyan területre merészkedett, amely méltán vívta ki kollégái haragját. Az igencsak rendhagyó vizsgálatának tárgya az volt, hogy a mesterséges úton megfogant gyermekek utódai is ugyanolyan arányban egészségesek-e?

A vizsgálat azonban megdöbbentő eredményt hozott. Míg a lombikbébi programok segítségével megfogant csecsemők esetében a születési rendellenességek száma nagy átlagban semmivel sem mutatott eltérést a természetes úton fogant gyerekekéhez képest, addig a következő generációról már egyáltalán nem mondható el ugyanez. Azon gyerekek esetében ugyanis, ahol az édesanya vagy édesapa mesterséges megtermékenyítés útján született, nyolcszor annyi volt a deffektusok száma, mint ott, ahol a szülők természetes úton fogantak. Ez elsősorban Down kór, rongybaba-szindróma, Turner-szindróma, autizmus és hasonló, a tudomány jelen állása szerint genetikai eredetűnek vélt, betegségekben nyilvánul meg.

Ezen betegségek előfordulási aránya amúgy is növekvő tendenciát mutat, s bár a ma született gyermekek közel öt-hat százalékánál állapítanak meg valamilyen rendellenességet, ezen rendellenességek jelentős része azonban nem súlyos, a komolyabb rendellenességek aránya pár százalék alatti, ami persze mégis hatalmas, ha a saját gyermekünkről van szó. Ez az arány azonban 45% azon gyermekek esetében, ahol a szülők valamelyike lombikbébi program keretében látta meg a napvilágot, amely érték nemhogy magas, hanem egyenesen félelmetes.

Mindez lényegében azt jelenti, hogy ha valki lombikbébi programra vállalkozik, akkor szinte ugyanannyi esélye van beteg unokára, mint egészségesre. 

"A kutatások mindeddig csak a gyermekre koncentráltak, azok gyerekeivel, azaz az unokákkal senki sem foglakozott. Ezek után a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó központok joggal hirdették, hogy az eljárás teljesen biztonságos és semmiféle káros hatással nincs a magzatra. Most viszont kiderült, hogy mégiscsak van, még ha az nem is a gyermeknél jelentkezik." "Ez egy irtózatosan nagy szám. Már tíz százalék eltérés is sok lenne, de itt nyolcszáz százalékról van szó!" - fogalmazott a professzor, majd hozzátette, félő, hogy kutatásait szőnyeg alá söprik, vagy megkérdőjelezik, mivel a szakma alapvető érdeke, hogy ezen adatok ne kerüljenek napvilágra, vagy hiteltelennek tűnjenek.  A mesterséges megtermékenyítésben rengeteg pénz van, hatalmas haszonnal dolgoznak az ezzel foglalkozó lombikbébi klinikák. Elemi érdekük, hogy az eljárás népszerű maradjon, már csak azért is, mivel a környezeti hatások miatt egyre több pár kűzd azzal a problémával, hogy természetes úton nem születik gyermekük.

De ha mégsem annyira biztonságos a mesterséges megtermékenyítés, mint amennyire ezt most gondoljuk, akkor mi lehet a megoldás? Erre a kérdésre viszont jelenleg sajnos csak egyetlen válasz létezik, vigyázni magunkra, és minél kevésbé kitenni magunkat a mesterséges anyagok káros hatásainak.